V Bratislave bojujú za zdravý životný štýl školákov

16.10.2012 Bratislava

Bratislava 16. októbra (TASR) – Včasná prevencia je najúčinnejšia prevencia. Aj to je jedna z myšlienok trojdňovej konferencie na tému Prevencia a zdravý životný štýl detí a mládeže v školách, ktorá sa oddnes až do štvrtka (18.10) koná v Bratislave.

"Keď si vezmeme civilizačné choroby, ktoré trápia v súčasnosti obyvateľstvo, jedným zo zásadných faktorov je nesprávna životospráva – nedostatok pohybu i zlé stravovacie návyky," uviedla MUDr. Katarína Babinská, predsedníčka Združenia pre zdravie a výživu. "Táto konferencia je preto zameraná na prevenciu – na úpravu stravovacích i pohybových návykov u našich detí a mládeže, pretože ak deti vychovávame k správnym stravovacím návykom – budú to považovať za niečo prirodzené, o čom nie je potrebné diskutovať."

Zameranie sa na školské stravovanie a školské prostredie je podľa Babinskej úplne logické. Aj keď základ výchovy k zdravému životnému štýlu musí dať dieťaťu rodina, práve škola môže výrazným spôsobom prispieť k tomu, aby si deti a mládež osvojili zdravý životný štýl. "Nielen formálnym vyučovaním o správnej výžive, ale aj účinnými aktívnymi nástrojmi – napríklad zapájaním sa školy do rôznorodých projektov, propagujúcich zdravý životný štýl."

Práce s deťmi je veľa


Podľa Babinskej je ešte stále veľký priestor pre aktivity škôl, ktoré by potlačili negatívne trendy v stravovaní a životných návykoch detí a mládeže. "Hoci sú školy aktívne už aj v súčasnosti, tých iniciatív stále nie je dosť," podotkla Babinská a dodala, že ak veľa ľudí spojí svoje sily, veci sa v tejto oblasti pohnú dopredu.

Trojdňová konferencia má široký diapazón tém, a zameriava sa aj na súvislosť medzi stravovaním detí a zodpovednosťou zriaďovateľov, verejného zdravotníctva i legislatívy krajiny. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, jedna z inštitúcií, ktoré prebrali odbornú garanciu nad obsahom konferencie, odprezentuje v programe zamýšľanú obsahovú reformu školského stravovania. "Predstavujeme si ju ako prevenciu výživovú, no nebudeme sa zameriavať iba na školské stravovanie, ale aj na samotný zdravý životný štýl," uviedla Silvia Tokárová z Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Na tému nadväzujú obsahové bloky Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR s očakávanými programami Školské mlieko a Školské ovocie.

O výžive i vplyve reklamy

Počas konferencie vystúpi okrem iného aj MUDr. Darina Sedláková, riaditeľka Kancelárie WHO na Slovensku, ktorá bude prednášať v bloku venovanom výžive detí a trendom vo výžive. Na efektívnu prevenciu sa zameria MUDr. Jana Hamade z Úradu verejného zdravotníctva a vplyv reklamy a médií na psychohygienu detí zmapuje Mgr. Kamila Hříchová. Témami konferencie sú aj verejné obstarávania a financovanie školského stravovania.

Odbornú garanciu nad obsahom konferencie prevzalo okrem Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR aj Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, Úrad verejného zdravotníctva SR, Kancelária Svetovej zdravotníckej organizácie na Slovensku a Združenie miest a obcí Slovenska.
 

Vyberte región